Странице

29 јун 2013

Архимандрит Лазар (Абашидзе) - О греху блуда (3)





Архимандрит Лазар Абашидзе
О греху блуда (3)



Свети митрополит Димитрије Ростовски разматрајући подробно догађаје описане у Књизи Постања дуго се задржава на анализи страшне казне која је задесила Содомљане и њихове суседе, приказује страшну слику овог греха, његову одвратност, његову погубност, његово проклетство. Навешћемо овде изводе и скраћене делове овог дела светог оца.

“Где људи, изменивши природу људску постају слични свињама које воле гној и кал, одатле одлазе анђели Божји, а уместо анђела таквима се приближавају демони и ступају с њима у друштво. Такве људе зли дуси воле и моле Христа да им дозволи да у њима живе, као у свињама гергесинским и њима то буде допуштено, они се усељавају у њих и терају их у смрадно и скаредно Содомско језеро пропасти, и чак их даве у бездану пакленом..

Содомски грех је највећи, најтежи и најљући грех који највише гневи Бога и који је већи од осталих грехова који вапију на небо. За такав грех Бог не само што ће вечном казном мучити у паклу него је наредио да се такав грешник погуби (3 Мојс. гл. 20) И сам Он је као прву казну огањ пустио на Содомљане дајући пример да такви људи и касније треба да буду погубљени без милости.

Када прељубна страсна похота блудна некога победи пређе му у навику она заслепљује човека: ако и не чини слепима телесне очи човека, она ипак уништава његове умне очи тако да не он види ни Бога ни људе, ни себе самог. Јер, такав се човек ни Бога не боји, ни људи не стиди и ни себе не штеди, већ упада у блудну јаму као слепац и гине…

Бог се много гневи на човека који се скрнави блудним грехом, јер тај не само што преступа заповест Божију која забрањује прељубу него и Самом у новој благодати Сину Божијем Христу Спаситељу нашем велику увреду наноси “чинећи уде Његове”, како кажеапостол “удовима блуднице”, јер су тела наша удови Христови: онај ко скрнави своје тело блудом, удове Христове у себи скрнави.

Ако у она древна времена пре оваплоћења Христовог и пре даривања закона на Мојсијевим таблицама Бог није поштедео блуднике, него је неке потопом истребио, неке огњем и каменим градом, посланим с неба погубио, како ће их поштедети сада кад је закон Божји проповедан, кад Христос већ живи у људским телима, када и грађански закони забрањују блудна дела и кад су свуда за таква дела утврђене страшне казне? Мада дуготрпељиви Господ не посеца спремљеним мачем Свог непријатеља, не убија га у самом блудном делу, очекујући његово покајање, ипак ће наступити време кад ће Он “умити руке Своје у крви грешника” (Пс. 58, 10) ако се овај не покаје. Дешава се и да грешника у самом делу греха затекне гнев Божји и неочекивана смрт, јер је и потоп затекао васељену кад су се људи женили и посезали, и на Содом је неочекивано почела да пада огњена киша и многе је затекла на том делу. И у данашње време кад блудник чини свој грех, Бог се гневи и љути на њега и као на Свог непријатеља, мач казне Божије виси над оним ко греши, ад под њим разјапљује своје чељусти, пакао огњени гори за њега, и црви неуморни се за њега множе, тама паклена и тартарске муке га чекају, демонске руке су спремне да га зграбе и зграбиле би га истог часа кад им Бог ово не би бранио. Анђели свети се гнушају, гледајући његово безочно дело окрећу главу, свеци, видећи ово, анђео-чувар плаче, демони се радују, а блудник својим умом уопште не размишља о томе, јер је слеп и не види Бога и вечиту казну коју му спрема гнев Божји.

1 коментар: