Странице

06 јул 2013

архимандрит Лазар (Абашидзе) - О греху блуда (4)



О греху блуда (4)



Својим заслепљеним умом блудник не види људе, односно не стиди их се, као да их не примећује, иако и зна да су свима позната његова безакоња и да му се сви смеју он за то не мари изгубивши стид. Нису случајно стари Грци, будући у идолопоклонству приказивали блудну страст у лику младића којег они називају Купидон као слепог и нагог, чије су очи покривене марамом и завезане, а цело тело је без икакве одеће: они су у лику овог младића приказивали бестидност у блудним делима која се не брине о својој голотињи и објављивању својих дела другима. На крају, својим заслепљеним умом блудник не види ни самог себе, то јест, не брине се о својој јаловости, не види колика је величина добара којих се лишава и уништава своја трострука блага: или спољашња која има од фортуне или која је срећом и успехом добио; или природна телесна блага; или на крају, блага унутрашња, душевна и духовна. Блудна разузданост не унесрећује само једног човека и не лишава само њега пролазних блага, већ и целе градове и државе разара и пустоши, одузима жезал царевима и чини да војна сила постаје немоћна и нечасна. Разуздани блудник уништава и природна добра свог тела као што су телесно здравље, лепота лица, лепота очију, пријатност гласа, бодрост, храброст, чврстина и снага. Све ово од разуздане похоти у човеку слаби, јењава, као цвет вене и пропада. А најчешће неког од таквих нападне нека скаредна и веома мучна болест, француска губа која се тешко лечи. Кад та болест нападне човека она као неуморни црв прождире цело тело и покрива га чиревима од главе до пете, испушта одвратан смрад и чини да човек свима постане мрзак. Блудник уништава и свој плод који би морао бити створен у законитом и часном браку у славу Божију изливши семе у блудницу, као у мочвару. Сваки прељубник уништава и истинску љубав и савез са својом супругом, јер ова, кад сазна да је муж вара почиње да га мрзи и да га се гнуша, а друга и сама почиње да вара мужа за инат. На крају, овакав траћи и године свог живота, јер када је блудник разуздан, у њему се од блудних дела смањује снага, скраћују се дани његовог живота и он пре времена стари и умире. Али чешће долази до смрти од тровања или убиства. Јер се појединци због блудница туку до смрти, као што су се због Таисије, египатске блуднице предивног лица, многи свађали и тукли, проливши своју крв на прагу њеног дома.

И сва унутрашња душевна добра пропадају кад човек огрезне у блудним страстима. Њега изневерава сећање, разум се помрачује, и слободна воља почиње ропски да служи његовим страстима, кад њиме завлада овај грех, на који се он већ навикао такав човек “што неће оно чини” (Рим. 7, 19). Сва она добра и богоугодна дела којима се заслужује спасење у таквом човеку слабе и претварају се у супротна.

3 коментара:

  1. Zar nije tako bilo oduvek ? To o cemu je ovde rec su do krajnosti dovedene inace uobicajene zivotne price. Zar se moze ljubiti bez strasti ? Ne moze obican covek sve Bogu dati.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ово су момче последице блуда приказане кроз реалне животне ситуације...,,иначе уобичајне животне приче" и јесу јадно ,,уобичајне" због блудног понашања наведеног у тексту.

      Избриши
    2. Уз све дужно поштовање, према Вама ме можемо се сложити са тиме што сте написали. То што је данас уобичајено не значи да је оправдано и допустиво, а све речено је засновано на чињеницама које су небројено пута потврђене кроз историју, најпре у Старом завету, а затим и кроз све цивилизације кроз историју света, које су све, након што су достигле врхунац, сагњилеле у својој раскоши и постале као орган захваћен сепсом који је једино преостало одсећи. Тако је било од увек, па ће тако бити и са данашњом цивилизацијом. Блуд упропаштава људску природу и човек губи назначење од Бога му дато, то јест постаје неспособан да се уподобљава Богу. Наравно за све је остављен лек - покајање и данас нам је он потребнији него икада...
      Свако добро од Господа!

      Избриши