Странице

19 јун 2013

архим. Лазар Абашидзе - Блудни грех


архим. Лазар Абашидзе - 
Блудни грех




Читајући повест о митарствима обратимо пажњу на оно што су свети анђели открили о блудном греху – да највише душа бива задржано и мучено на овом митарству и најчешће одавде гурнуто у пакао, јер је читав род људски крајње блудан и сладострасан, неуздржан и развратан и тако да се ретко може пронаћи иједан човек који нема везе с овим смрадним грехом. И читајући древну историју човечанства у књигама Старог Завета видимо колико је пута управо телесни разврат уништавао народе и земље, изазивао Божји гнев и погубљење. Тако је у потопу било уништено цело човечанство изузимајући осам душа, и то је била казна за разврат; врелим сумпором је била спаљена Содомска земља са свим становништвом – пет градова у плодној долини богатој земаљским даровима земље где се сад налази Мртво море, море у којем нема рибе, а уколико и доспе из Јордана одмах умире у његовим водама. Околина је мртва, огољена, лишена живота, покривена прашином и пепелом, чак је и ваздух овде крајње нездрав. Ето, такав је надгробни споменик гнев Божји подигао изнад гроба развратног народа који је заборавио на сваки стид, то је споменик греху и подсећање нас на муке које чекају сличне грешнике у вечности, ево колико је одвратан блудни грех пред Богом! Из Светог Писма знамо да ниједан блудник неће ући у Царство Небеско, био то прељубник, онаниста или починитељ инцеста, не говорећи већ о мужеложницима, содомистима и сличним грешницима.

Међутим, наше време сва времена превазилази по масовној разузданости, по дубини разуздраности и бестидности разврата. Већ је свих пет светских континената оскрнављено овим гресима због којих је било спаљено и у пепео претворено, потопљено сланим и отровним водама пет градова долине Ситим. И ми не заборављамо да ће пред крај света цела земља бити спаљена због сличног одступања од заповести Божијих, због разврата, обесног блуда, због поклоњења сатани, због извршавања његових дела.

А до какве помаме је ова изопаченост дошла у наше дане! Већ се огромни скупови очајних развратника обједињују у нечастива друштва, стварају некакве своје клубове, своје фирме, своју уметност, читавом свету диктирају своју моду и укус, чак издају књиге са саветима праћеним илустрацијама – како се најистанчаније предавати овој изопачености, како најтеже оскрнавити, понизити, обешчастити своја тела и душе, како их највише удаљити од Бога, учинити тешко излечивима, како на њих утиснути печат ђавола. За ширење ове саблазни користе се сва савремена достигнућа, сва средства утицаја савремене науке на људске душе: телевизија, биоскоп, часописи, новине, реклама, музика, сликарство, књижевност, све ово је уз помоћ савремене технике је уобличено тако јарко, упечатљиво и “опипљиво”, да се као оштар танак и дугачак нож урезује у свест, потреса осећања, улази дубоко човеково срце; налик отровном гасу, пуштеном у лице збуњене жртве пљачке, ово изненадно паралише, мути разум, продире у читаву унутрашњост, улази у крв, лишава живота или на много година трује душу и тело. Већ и најмања деца виде и знају све о најодвратнијим полним изопаченостима, што су некада знали само потпуно изгубљени пали људи. А сада се већ деца, као они содомски младићи јако труде да подражавају одраслим нитковима, да се дотакну смртоносног отрова, да окусе смртоносни плод од којег ће за читав живот (ако чак и почну покајнички рад и покушају да се очисте) на њиховим душама остати тешка рана - чир, јер ниједна греховна зараза не урања тако дубоко у срце као разврат, тим пре разврат који је доживљен у детињству.

Нема коментара:

Постави коментар